niedziela, 20 marca 2011

USUNIĘCIE NADMIARU TŁUSZCZU

Większość artykułów żywnościowych zawiera pewną ilość tłuszczu,ale podejmując następujące kroki,możesz tę ilość tłuszczu w diecie regulować,by lepiej odpowiadała potrzebom twojego organizmu.Po pierwsze pozbądż się margaryny,majonezu,roślinnych tłuszczów do smażenia i olejów,w tym saflorowego,słonecznikowego,z nasion bawełny i kukurydzianego.Oleje te zawierają do 60,a nawet 70 procent wielonienasyconych kwasów omega-6, które sprzyjają uszkodzeniom DNA.Jeśli masz oliwę z oliwek lub olej rzepakowy canola ,zatrzymaj je;są stosowane celowo do poprawy smaku i wykorzystujemy je w naszych przepisach.
Następnie rozdaj lub wyrzuć pełne mleko i sery.Taki pełnotłusty,wysokokaloryczny kawałek sera ma 70 do 125 kalorii w 25 gramach,w zależności od zawartości tłuszczu.Możesz zastąpić pełne mleko odtłuszczonym lub jeszcze lepiej sojowym.Większość populacji na świecie nie jest w stanie efektywnie trawić mleka.Jeśli 40 procent populacji cierpi na rozstrój żołądka po wypiciu mleka,może to jest obszar,który należy zbadać.Najnowsze zalecenia dietetyczne opracowane przez USDA ostatecznie uznały białko mleka sojowego za alternatywę dla mleka krowiego.
Nie możesz stosować diety z zerową zawartością tłuszczu.Nawet owoce i warzywa zawierają odrobinę tłuszczu,lecz występuje tu równowaga pomiędzy tłuszczami omega-3 i omega-6,tak samo jak między zdrowymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w oliwie z oliwek.Kiedy usunięto te zdrowe elementy z olejów roślinnych,nasz organizm został zarzucony niewłaściwymi rodzajami tłuszczów.Przyjmując więcej kwasów omega-3,niż naturalnie występuje w żywności,przy małym dodatku kwasów omega-6,wprowadzasz równowagę do swej kuchni.
moje zdrowie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz