poniedziałek, 9 maja 2011

Chińska dieta pięciu przemian

Chińczycy uważają, że to, co jemy, musi być w zgodzie z naturą żywiołów rządzących światem. Pięciu żywiołom odpowiada pięć smaków. Dieta poprawia przemianę materii, nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego.

3 kg w ciągu miesiąca

Symbolami żywiołów są Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Odpowiada im pięć smaków. Do produktów kwaśnych należy kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Smak gorzki mają np. orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia. Do grupy słodkiej zalicza się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja. Ostre są m.in. ryż, cebula, czosnek, kalafior. Grupa słona to np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.

Zakazane są

cukier, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce, wędzone mięso, duże ilości produktów z grupy smaku kwaśnego.

Wskazane są

ciepła woda, słodkie owoce, marchew, dynia, chude mięso i ryby, ziarna słonecznika, groch, oliwa z oliwek, zielona herbata.

Zalety

Poprawia przemianę materii, nie wymaga liczenia kalorii ani sprawdzania indeksu glikemicznego. Zapewnia odpowiednie ilości witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na zdrowie.

Wady

Trzeba się nauczyć sposobu łączenia smaków.

Przykładowe menu

  • śniadanie: talerz gęstej zupy jarzynowej na chudym mięsie z dużą ilością pieprzu, imbiru, dojrzały owoc
  • obiad: makaron z pikantnym sosem mięsno-jarzynowym, kapusta duszona na oliwie
  • kolacja: brązowy ryż przyprawiony curry, ćwierć ugotowanego na półtwardo kalafiora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz