Dwie główne przyczyny wszystkich chorób to:1- Nadmiar toksyn w organizmie.
Toksyczne pestycydy,herbicydy,preparaty grzybobójcze i inne chemikalia są dziś powszechnie stsowowane w rolnictwie,a wraz z pożywieniem trafiają do naszych organizmów,stopniowo je zatruwając.
W procesie przetwarzania żywności stosuje się ogromne ilości chemicznych dodatków,których celem jest przedłużyć żywotność produktów prawie w nieskończoność,poprawić wygląd i smak.
Nie wszystko organizm usuwa na bieżąco,część toksyn zostaje i stopniowo kumuluje się,powodując złe samopoczucie i choroby.A to tylko toksyny z pożywienia.
2- Drugą przyczyną są niedobory witamin,minerałów.
Systematycznie od wielu lat zwiększa się stosowanie nawozów sztucznych,które dostarczają do ziemi trzy podstawowe pierwiastki:azot,fosfor i potas.
Brakuje w ziemi natomiast 50 innych pierwiastków niezbędnych dla naszego zdrowia.
Przykładowa zawartość skł. mineralnych i wit. w mg. w 100 g produktu:
Ziemniaki -- zawartość mg. w 1985 -- w 2002 roku - różnica
wapń 14 mg - 3 mg -- minus 78%
magnez 27mg - 14mg -- minus 48%
Marchew wapń 37mg - 28mg - minus 24%
magnez 21mg - 6mg -- minus 75%
I tak dalej podobnie jest z innymi produktami.
Na dalszym etapie w procesie obróbki żywności tracimy witam
.Można je dostarczyć do organizmu jedząc świeże,surowe owoce i warzywa.
Odżywiając się prawidłowo,organicznym pożywieniem, nie musimy przyjmować suplementów,ale kto w dzisiejszych czasach tak robi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz